Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Мільярди років тому Місяць перекинувся догори дриґом

Деякі з головних таємниць космічних явищ знаходять своє розкриття завдяки сучасним дослідженням. Однією з таких загадок став радикальний “переворот” Місяця, який відбувся близько 4,22 мільярдів років тому, згідно з дослідженнями вчених з Університету Арізони під керівництвом планетологів Адрієна Броке та Вейгангга Ліанга. Про це розповідає Science Alert.

Гіпотеза вчених підтверджується даними про гравітацію Місяця, що вказують на суттєві зміни у його орієнтації відносно Землі. Сценарій перевороту має значне обґрунтування, адже Місяць утворився в результаті катастрофічного зіткнення між Землею та іншим великим космічним тілом, що призвело до відділення великого фрагменту, який став нашим природним супутником.

Характеристики ґрунту ближнього боку Місяця, зокрема наявність фосфору, рідкісноземельних елементів та калію, свідчать про геологічні та мінералогічні відмінності цих регіонів. Наявність ільменіту, важливого мінералу, що містить титан, допомогла вченим розробити модель, яка підтверджує теорію перевороту Місяця.

Ці відкриття не лише розкривають історію Місяця, але й дають змогу краще зрозуміти динаміку його взаємодії з Землею протягом мільярдів років. Завдяки цьому, можна буде точніше прогнозувати його вплив на нашу планету в майбутньому.

 

Джерело: https://t4.com.ua/
Автор: Андрій Неволін

Ви тут: Головна Новини сучасної науки Мільярди років тому Місяць перекинувся догори дриґом