Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

УКРАЇНКА СТВОРИЛА ПРИСТРІЙ, ЯКИЙ ДОПОМАГАЄ "ПОЧУТИ" ГЛУХОНІМИХ

 

Студентка технічного коледжу імені Івана Пулюя Тамара Вощило з Тернополя створила макет руки, яка озвучує мову жестів через смартфон.

За словами 19-річної студентки, вона давно хотіла розробити щось, що "дійсно полегшить життя людям".

"Почала працювати над проектом у 2015 році. Перша модель була по лікоть, громіздка і важка. Потім удосконалила її. Рукавиця стала меншою, легшою, з якісною системою. На це пішло трохи більше місяця", - розповіла Тамара.

Електронна рукавиця, яка озвучує мову жестів, може запам'ятати дев'ять жестів. Їх можна перезаписувати безліч разів. Працює від смартфона або від переносної зарядки. Винахід складається з датчиків, які зчитують інформацію з кожного руху пальця, і мікропроцесорного блоку на тильній стороні рукавички. Інформація від рукавиці через Bluetooth надходить на смартфон.

"Спеціальний мобільний додаток обробляє дані і миттєво озвучує фразу, яку тільки що показали "на пальцях". Для програми кожен жест - набір кодів. Кожна фраза має порядковий номер. Одягаєш рукавицю, жестикулюєш - і твій смартфон миттєво переводить кожен рух в слова", - зазначила юна винахідниця.

Ви тут: Головна Новини сучасної науки УКРАЇНКА СТВОРИЛА ПРИСТРІЙ, ЯКИЙ ДОПОМАГАЄ "ПОЧУТИ" ГЛУХОНІМИХ