Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

АПАРАТ "РОЗЕТТА" ВИХОДИТЬ НА ФІНІШНУ ПРЯМУ НА КОМЕТІ ЧУРЮМОВА-ГЕРАСИМЕНКО

 

Зниклий без вісті таки знайшовся – літальний апарат “Філи”, який пропав майже 2 роки тому, як виявилося, весь цей час був у тіні на поверхні комети Чурюмова-Герасименко. “Філи” – спусковий модуль космічного апарату “Розетти”, який було запущено спеціально для вивчення відкритої 1969 року у Києві Климом Чурюмовим комети.

У листопаді 2014 року “Філи” відірвався від “Розетти” та приземлився на комету. Тоді також було зафіксовано, як він кілька разів підстрибнув на її поверхні після першої посадки, а потім усі сигнали з модуля зникли. Де ж ховався “Філи” весь цей час?

Метт Тейлор – один з науковців, що опікуються проектом “Розетта”: “Модуль закотився у дуже темний куток біля гірського хребта на поверхні комети. Ми так і думали, що він там, але, коли ми врешті отримали фото, яким він нам посигналив: “так, я тут!” З цих фото ми можемо судити, що він лежить на камені, одна ніжка задерта догори. Ми також бачимо, як виглядає поверхня навколо модуля.”

Після того, як модуль “Філи” відірвався від “Розетти”, він був здатний надсилати фото протягом трьох днів. Після цього його батарея виснажилась через брак світла, і він перейшов у стан “сплячки”.

“Зараз траєкторія польоту “Розетти така, що апарат не літатиме більше над місцем, де опинився “Філи”. Отже, у нас дуже обмежені шанси точно встановити, де знаходиться зараз наш помічник “Філи”,” – каже Тейлор.

Отримана з “Розетти” інформація, зокрема та, яку надав модуль “Філи”, вже змогла допомогти науковцям зрозуміти багато аспектів існування комет та їхньої ролі у початкових етапах формування Всесвіту.

Лоренс О‘Рурк – координатор центру управління польотом “Розетти”: “Спадок, що його залишить по собі “Розетта”, коли її місія закінчиться, буде доступна науковцям у майбутньому. Вони зможуть повністю оцінити, що зробив цей апарат для дослідження космосу.”

30 вересня “Розетта” завершить свою місію – посадкою на постійний відпочинок на поверхні комети Чурюмова-Герасименко. Беручи до уваги, що комета зараз рухається у напрямку від Сонця, тривала темрява означає, що батареї “Розетти” навряд довго протримаються.

Ви тут: Головна Новини сучасної науки АПАРАТ "РОЗЕТТА" ВИХОДИТЬ НА ФІНІШНУ ПРЯМУ НА КОМЕТІ ЧУРЮМОВА-ГЕРАСИМЕНКО