Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

ВТОРГНЕННЯ РОБОТІВ НА ВИСТАВЦІ У БЕРЛІНІ

 

На відомій Міжнародній радіовиставці у Берліні роботи цього року – у центрі уваги. Схоже на них найактуальніша мода на ринку hi-tech. Сьогодні їх створюють для пересічного споживача та його потреб. Невдовзі і гаманцю цього споживача буде легше собі дозволити це диво техніки. Винахідники кажуть: “Перепочинь, людино, роботи подбають про твої нудні справи.”

“Ми вже давно бачимо роботів довкола. Чи стали вони популярніші? Звичайно. Роботи працюють на фабриках роками, але лише зараз вони приходять у наші домівки, чи не так? Тепер автоматизовані системи стали значно доступніші. Роботи помиють ваші вікна, нагодують домашніх улюбленців та наглядатимуть за ними,” – говорить редактор сайту “Mobilegeeks”.

Якщо роботи виконують складну домашню роботу, тоді дійсно виглядає, що людина має більше часу насолоджуватися життям. Власники можуть запрограмувати домашнього помічника за допомогою додатків до смартфонів, що працюють із Bluetooth. Наприклад, для робота-чистюлі можна обрати методи прибирання…

Хайме Рівера, редактор “Pocket Now”:

“Роботи – це спеціалізована ніша на ринку. За їхньою допомогою ми знаходимо рішення деяким проблемам в університетах, виробництвах. Роботи можуть повторити долю інтернету, який сорок років був в урядовому користуванні перш ніж став доступний всім. Ідея полягає у тому, щоб знайти їм корисне застосування для споживачів.”

Не кожен робот однаково корисний, звісно. З ними може бути і просто весело. Завдяки технології, що розпізнає емоції на обличчі, робот може зрозуміти кому не завадила б доза кофеїну і піднести цій людині чашку свіжої кави.

Джошуа Вергара, голова сайту “Android Authority”:

“Ми не хочемо обов‘язково передати роботу все, що мусимо зробити протягом дня. Я думаю, що ми скоріше хочемо зробити все більш продуманим. Зараз є чимало виробничих завдань, не креативної роботи, на якій нас можуть замінити роботи. А у щоденному житті звичайної людини, такої, як, наприклад, я, можна спробувати контролювати певні речі за допомогою смартфона.”

Цей робот, створений у Південній Кореї, вміє мити вікна. Завдяки вбудованому магніту він прилипає з обох сторін вікна, ззовні і зсередини. Він замірює товщину скла і починає працювати: поступово витирає його ганчіркою з мікрофібри.

Ще більше дивує робот-динамік, що літає у повітрі, завдяки спеціальній базі на магніті.

Не всім подобається цей новий етап технічної революції. Говорить редактор спеціалізованого сайту ‘Pocket Now’:

Хайме Рівера, редактор “Pocket Now”:

“Я б хотів зайти у мій дім і щоб музика вже грала. Але проблема в тому, що я уже інвестував гроші у стереосистему. У мене вже є ліжко, холодильник. Ці речі були створені, щоб служити мені 20 років. То навіщо ж двічі вкладати кошти в холодильник, якщо він не зробить їжу смачнішою. Розумієте? Якщо все це лише заради нової моделі, яка вміє контролювати температури і заощадить мені трохи коштів.”

Ще один комерційний хід – знайти клієнтів серед любителів фантастичних фільмів. На виставці можна побачити, який пропонується фанатам “Зоряних війн”. Система на руку називається “Браслет сили”. Коли надягаєш його, робот починає стежити за командами рук та тіла.

Ви тут: Головна Новини сучасної науки ВТОРГНЕННЯ РОБОТІВ НА ВИСТАВЦІ У БЕРЛІНІ