Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Смартфони можуть спричинити тимчасову сліпоту

Смартфони стали важливим інструментом інформації та комунікації для більшості з нас. Ми користуємося ними постійно.

Нещодавні медичні дослідження виявили, що використання цих телефонів перед сном, коли ви вже лежите у ліжку і світло вимкнене, може призвести до тимчасової втрати зору та труднощів зі сном.

Поміж тим, така поведінка вже стала звичкою для багатьох з нас.

Judit Serra, smartphone user
Це типова річ: ніби вже приготувалася до сну, але не можеш розлучитися з телефоном. Лежиш у ліжку і спілкуєшся з кимось у чаті, поки не заснеш”, – каже власниця смартфону Джудіт Серра.

Я засинаю пізно, і мені важко вставати зранку. Думаю, це через те, що дивлюся на екран смартфона. Світло від нього якось порушує сон”, – вважає Адіб Аріф.

Понад 2 мільярди людей у світі користуються смартфонами. В середньому на нього витрачають приблизно 4-5 годин на день.

Я хвилююся за свій зір. Бо деколи вночі, коли я вже виключаю смартфон, у мене з‘являються темні крапки перед очима”, – каже користувачка “розумного телефона” Марсела Монтес.

Хоча більшість людей дивляться на екран двома очима, деколи, особливо коли ви лежите, зручніше поглядати на екран одним оком.

У журналі New England Journal of Medicine&, описані два випадки, коли жінки віком 22 та 40 років протягом місяців страждали на “тимчасову сліпоту”.

Знадобиться кілька хвилин, перш ніж праве око почне бачити так, як ліве. І навпаки, якщо ви лежите на правому боці. Тобто, пацієнтки погано бачать тим оком, яке було ближче до джерела світла. Вони думають, що якби дивилися обома очима, таких ефектів би не спостерігалося”, – розповідає нейролог з Національної британської нейрологічної лікарні доктор Гордон Плант.

Після скарг жінок на періодичні випадки тимчасової втрати зору, які тривали до 15 хвилин, їх повністю обстежили, включаючи МРТ та кардіограму серця.

Короткотермінова втрата зору – це дуже важливий симптом. Він може свідчити про інсульт. Більшість пацієнтів з таким симптомом, що приходять у нашу лікарню, ми одразу направляємо на спеціальні дослідження, щоб виявити ймовірність інсульту. Звісно, частіше це трапляється у літніх людей. Але може статися і у молодих”, – пояснює доктор Плант.

Симптом “смартфонної сліпоти” дуже схожий на симптоми при інсульті. Тому лікарі можуть помилитися і поставити невірний діагноз.

Ще кілька років тому таких пацієнтів одразу ж направляли б до спеціальних клінік. Але зараз їх в межах лікарні просто перенаправляють до спеціалістів з інсульту. І не завжди ці лікарі знайомі з офтальмологічними розладами, які спричинені смартфонами. Тому є ризик, що пацієнту призначать багато непотрібних додаткових оглядів і аналізів, а також неправильне лікування”, – каже Плант.

Можуть виникнути й інші симптоми: туман перед очима, головний біль… Читання зі смартфона перед сном негативно впливає на сон, бо блакитне світло з екрану зменшує рівень меланіну, через що людини важче заснути. Тому треба робити перерву кожні 20 хвилин.

Ви тут: Головна Новини сучасної науки Смартфони можуть спричинити тимчасову сліпоту