Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

“Сонячні” велосипеди

 

Електрифікація на повну. Ринок електричних велосипедів розширюється – “минулого року він зріс на 4%”

Голландський стартап Solar Application Lab разом з групою студентів з Технічного університету Ейндговенарозробили прототип нового бездротового велосипеду, який заряджається від сонця. Спеціальні сонячні панелі розташовані на передньому колесі та під педалями.

Марс Петерс, Solar Applications :
“Ми розробили новий тип велосипеда, що працює завдяки енергії сонця. Він здатен заряджатися сам протягом дня, або ж під час використання.”

Власне, перші “сонячні” велосипеди з‘явилися на ринку у 80-х роках. Але систему ускладнював причеп з панелями. Голландська розробка – перший велосипед, в якому панелі вмонтовані в переднє колесо. Крім того, вони настільки світлочутливі, що поглинають енергію сонця, навіть якщо на вулиці похмуро чи дощить.

Орієнтовна ціна велосипеду, реліз якого планують на 2018 рік, – близько двох з половиною тисяч євро.

Марс Петерс, Solar Applications :
“Як зробити такий засіб максимально зручним для використання, коли на вулиці недостатньо світла – це було одним з головних завдань нашої робочої групи, до якої входили також й студенти технічного університету. І всі ми впоралися з завданням на відмінно.”

Майже кожен голландець має велосипед, дехто – два. Тут це не просто транспорт, а стиль життя. Та технології не стоять на місті: окрім найпопулярнішого виду транспорту, “апгрейдів” вимагають і велосипедні доріжки. Їхня загальна довжина по країні – 35 тисяч кілометрів. Рік тому частину з них “також обладнали сонячними панелями”:
http://www.dw.com/en/the-netherlands-tests-heated-cycle-lanes/a-18971259

Ви тут: Головна Новини сучасної науки “Сонячні” велосипеди