Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

ПРОВЕДЕНО ВІДКРИТЕ БІНАРНЕ ЗАНЯТТЯ З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ

13 березня 2024 року для здобувачів 1 курсу  ОПП «Середня освіта (Фізика. Інформатика)» другого (магістерського) рівня вищої освіти проведено відкрите бінарне лекційне онлайн-заняття з дисципліни «Методика навчання фізики і астрономії у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступеня» на тему «Розв'язування задач як метод навчання». Заняття провів доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Сергій Терещук.

Лекція відбулась у нетрадиційній формі, як бінарне заняття. Узяти участь в проведенні лекції люб’язно погодилась Олена Слободянюк - директор Кузьминогребельського ліцею Христинівської ради Черкаської області, вчитель фізики вищої кваліфікаційної категорії.

На початку заняття Сергій Терещук повідомив про особливість бінарного заняття, пояснив його важливість та методичну доцільність у підготовці майбутніх вчителів фізики. Після цього було оголошено тему лекції: «Розв'язування задач як метод навчання». Мета лекції - показати студентам на конкретних прикладах, як розв'язування фізичних задач може слугувати методом навчання і водночас розкрити практичний аспект цієї важливої діяльності вчителя в реальних умовах шкільної практики. Для підвищення інтересу до змістової частини лекції, студентам було продемонстровано кілька методів розв'язування фізичних задач: «метод розмірностей» (Олена Слободянюк) та «закон непарних чисел» (Сергій Терещук).

Олена Слободянюк у доступній та цікавій формі розповіла студентам про методичні особливості застосування «методу розмірностей» на уроках фізики. Сергій Терещук наголосив на важливості розуміння та усвідомленого використання методів навчання при плануванні та організації сучасного уроку фізики в ліцеї. Спільна робота лекторів дозволила досягти головної мети бінарного заняття - створити умови для мотивації майбутніх вчителів фізики до творчого застосування знань, умінь і навичок в реаліях сучасної школи та відчути значимість й важливість фахових компетентностей, яких вони набувають під час занять з методики навчання фізики.

В ході організованої лекторами дискусії, студенти висловили власні бачення щодо шляхів активізації навчальної діяльності учнів на уроках фізики під час застосування практичних методів навчання, зокрема при розв'язуванні фізичних задач.

На відкритому занятті були присутні науково-педагогічні працівники кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, які взяли участь в обговоренні бінарної лекції та відзначили її високий науково-методичний рівень проведення. Гарант ОПП «Середня освіта (Фізика. Інформатика) другого (магістерського) рівня вищої освіти» кандидат фізико-математичних наук, професор кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук Михайло Дудик позитивно оцінив проведене бінарне заняття та висловив сподівання у подальшій плідній співпраці вчительської громадськості з викладачами кафедри у підготовці майбутніх вчителів фізики. Завідувач кафедрою академік НАПН України, професор Михайло Мартинюк відзначив вивірену, чітку співпрацю обох лекторів та наголосив на актуальності обраної форми та змісту бінарної лекції, необхідності в майбутньому у запровадженні нестандартних форм проведення лекційних та семінарських занять науково-педагогічними працівниками кафедри.

Ви тут: Головна Новини та події ПРОВЕДЕНО ВІДКРИТЕ БІНАРНЕ ЗАНЯТТЯ З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ