Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Участь в освітньому процесі стейкхолдерів. Лекція: «Зміст освіти в сучасному закладі загальної середньої освіти»

7 лютого 2022 року на факультеті фізики, математики та інформатики відбулася лекція з педагогіки у вигляді круглого столу «Зміст освіти в сучасному закладі загальної середньої освіти» (викладач, к.п.н., Стеценко Надія Миколаївна).

 Мета проведення заняття полягала в тому, щоб з’ясувати, як реалізується зміст освіти у сучасних  закладах загальної середньої освіти, виявити основні проблеми, з якими зіткнулися заклади загальної середньої освіти на шляху реформування системи освіти, які вимоги пред’являються до результатів та компетентностей здобувачів освіти, як реалізується свобода творчості вчителя у виборі  навчальних програм, форм, методів та засобів навчання.

До участі у засіданні круглого столу залучилися педагоги, стейкхолдери, які виступили з цікавими доповідями та взяли участь в обговоренні проблем практичної реалізації змісту освіти на сучасному етапі реформування системи освіти.

Так, Петриченко Тетяна Миколаївна, вчитель математики та інформатики вищої категорії, старший вчитель Уманської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №12 з поглибленим вивченням англійської мови, голова методичного об'єднання вчителів інформатики міста Умані, зупинилася на проблемі формування компетентностей учнів закладів загальної середньої освіти, потрібних для успішної самореалізації особистості в суспільстві.

Директор Іванівської гімназії Паланської сільської ради  Оверчук Олег Миколайович говорив про реальні можливості автономії школи у виборі навчальних програм, підручників, про децентралізацію та ефективне управління.

Прокопенко Андрій Миколайович, вчитель інформатики ЗОШ І-ІІІ ступенів №3, м. Умані учитель вищої категорії, зупинився на проблемах вибору модельних програм для учнів 5-6 класів, які впроваджуються у наступному 2022-2023 навчальному році у масову школу.

Директор Кузьминогребельської загальноосвітньої школи Христинівської територіальної громади, вчитель фізики і математики, вчитель вищої категорії Слободянюк Олена Анатоліївна на прикладі свого освітнього закладу показала, як реалізується одне із завдань нової української школи: створення сучасного освітнього середовища, яке забезпечить необхідні умови, засоби і технології для навчання учнів, освітян, батьків не лише в приміщенні навчального закладу.

З цікавим повідомленням виступив недавній випускник факультету фізики, математики та інформатики Джога Дмитро Сергійович, вчитель інформатики Синицької ЗОШ Паланської сільської ради, який поділився цікавим досвідом реалізації ідей педагогіки партнерства, що ґрунтується на плідній співпраці вчителів, батьків та дітей на засадах взаємної довіри й поваги.

Обговорення проблем реалізації змісту освіти у сучасному освітньому закладі не залишило нікого байдужим. У студентів виникало багато питань: як реально розробляється індивідуальна освітня траєкторія учня?, чим відрізняється навчальний план для дітей з особливими освітніми потребами?, чому саме «нова структура школи дає змогу добре засвоїти новий зміст і набути компетентності для життя»? та багато інших.  Свої міркування та думки висловлювали не лише студенти, а й присутні на засіданні круглого столу викладачі кафедри та факультету. Постійний інтерес підтримувався новизною форми проведення заняття та тим практичним досвідом, яким ділилися із студентами практикуючі вчителі та директори шкіл.

В кінці засідання Стеценко Н.М. подякувала всім учасникам круглого столу і, особливо, стейкхолдерам, які залучилися до освітнього процесу підготовки майбутніх вчителів, та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

 

Ви тут: Головна Новини та події Участь в освітньому процесі стейкхолдерів. Лекція: «Зміст освіти в сучасному закладі загальної середньої освіти»