Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Екскурсія замками Львівщини

Цими вихідними днями туристичний клуб «Фізмат-тревел» організував екскурсію замками Львівщини.


В історико-архітектурному плані Львівська область - це одна з найбільших областей України. На Львівщині зосереджено біля 4000 пам'яток ХІІ-ХХ століть. Це майже четверта частина від усієї кількості архітектурних пам'яток України.

 

Свій екскурсійний маршрут ми організували  таким чином, що нам не довелося тратити багато часу в дорозі, але разом з тим ми мали чудову можливість побачити кращі зразки оборонного і палацово-паркового мистецтва на території Львівської області.

Перша наша зупинка була в місті Золочів

Кам'яним гігантом стоїть замок на зелених пагорбах Золочева, гармонійно вписуючись у панораму міста. Золочівський замок збудований у першій третині 17 століття, як оборонна фортеця. В`їздова вежа, Китайський палац, Королівський палац творять прекрасну ренесансну гармонію. Впродовж віків замок — фортеця, королівська резиденція, панська садиба, тюрма, навчальний заклад. Нині Золочівський замок — музей-заповідник, відділення Львівської картинної галереї. Нові орнаменти, реставровані зали, екзотичний зовнішній вигляд роблять його об'єктом, який прикував нашу увагу до себе. На войовничому фоні замку його серце виглядає тендітним, чаруючим та автентичним. В поєднанні із загальним видом Китайський палац створює родзинку замку, що притягує до себе, як магніт.    

Екскурсовод познайомив нас з цікавою та багатою на історичні і романтичні пригоди історією замку.

Чотири сторожеві башти, що простягаються, як руки велетня з каміння, в усіх напрямках: західному і східному, північному та південному, дозволяють бачити всіх і все.

Відвідавши одну з башт, перед нами, як на долоні, відкрився неповторний краєвид. На кожній башті він різний, як і самі сторони горизонту. Стоячи на вершині муру, ми подумки перенеслися в той час, коли все навколо було іншим...

Набравшись вражень, через головні ворота по мосту, прямуючи в сторону міста ми залишили цього гіганта для зустрічі з іншим.

Наступна зупинка – місто Підгірці…

Підгорецькийзамок, щось особливе. Його називають українським Версалем. Він дивовижно красивий і містичний.

Підгорецький замок знаходиться на одному звідрогів Подільської височини. Його добре видно з міжнародної автотраси Київ-Чоп, яка пролягає за 2 км. від пам'ятки. Замок звели в 1635—1640 роках. Його будували на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Фахівці вважають цю пам'ятку одним з найліпших в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. З Підгорецьким замком пов'язане життя багатьох відомих людей, зокрема, польських королів Владислава IV, Яна ІІІ Собєського, князів Сангушків, архітекторів Гійома Левассер де Боплана, Андреа дель Аква.

"Доля цього замку не проста. Його грабували, руйнували. Зокрема, палац сильно постраждав під час Великої Вітчизняної війни, а в 1956 році тут сталася велика пожежа. У 1949 році в замкові був санаторій для хворих на туберкульоз. Прикро, але держава належна не фінансує відновлення цієї пам'ятки. Три роки тому Всесвітній фонд пам'яток вніс Підгорецький замок до переліку 100 пам'яток світу.

Далі на нас чекав Олеський замок - це  великий і популярний замок України по кількості оригінальних музейних експонатів.

Також Олеський замок — це замок з величезною замковою колекцією дерев'яних скульптур у цілій Європі.

В Олеському замку ми побачили  оригінальні і навіть прижиттєві портрети Стефана Баторія - відомого польського короля, Марії Антуанетти - страченої французької королеви, Миколи Потоцького, який був спонсором Успенського собору Почаївської Лаври і могутнім магнатом, багатьох національних героїв, які боролися за незалежність Угорщини, княгині Ілони Зріні і її сина Ференца Ракоці II та багато інших відомих особистостей.

У музеї виставлено величезну колекцію середньовічних ікон, чудово відреставрований середньовічний іконостас із села Голосків, і вівтар з римо-католицького костелу, прекрасні брюссельські гобелени другої половини XVI століття - "Поліфем" і "Одісей на полюванні". Кількість експонатів Олеського замку нараховує сотні колекцій, тому їх дуже важко описати словами, їх потрібно побачити!

Час пливе, як ріка: хвилина за хвилиною, день за днем, рік за роком. Зникають відомі люди, стираються з людської пам'яті визначні події, цілі епохи пропадають у небутті. Але є такі місця на які, здається, час не діє. Вони підкорили час собі-стали його володарями. Проходять віки, а ці місця не змінюються - стоять, демонструючи свою велич та гордість...

Золочівський, Підгорецький, Олеський  замки - фортеці зайняли свою нішу і їх  нікому не під силу зрушити з місця.

Замки - справжня кам'яна перлина, архітектурна пам'ятка, що є гордістю не тільки міст в яких вони розташовані, але всієї Західної України.

Ввечері ми відвідали Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької. Дивились мелодраму «Дама з камеліями»

Ранок ми розпочали з того, що відвідали львівську кав’ярню.  Кав’ярні Львова – це не просто громадський заклад харчування, це своєрідна душа Львова. Бути у Львові й не випити кави в одній, а ще краще кількох колоритних львівських кав’ярнях, наповнених атмосферою Львова, – це не побачити нічого під час відпочинку у Львові. Кав’ярні м. Львів – це один з моментів, який перетворює це місто на український Париж. Що важливо, кав’ярні Львова зачарують не лише своїми ароматами, а й дизайном та атмосферою. Аксесуари, вигадливо прикрашена стеля, картини – все доповнює дух старовинного та прекрасного Львова.

         А потім неймовірна прогулянка старим містом. Древній Львів — казкове місто, місто легенд і міфів, збережених в камені, місто князів і ремісників, кованих брам і різбляних статуй, монументальних левів і безкінечних сакральних споруд...

Дякуємо Всім хто був з нами.

До нових зустрічей!!!  Клуб «Фізмат-тревел».

Детальний фоторепортаж можна переглятути тут... 

Ви тут: Головна Новини та події Екскурсія замками Львівщини