Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Академічна доброчесність

150 позитивних подій за роки Незалежності України

1991 рік – 0 рік Незалежності

❤ 2-3 лютого 1991 року в Палаці культури «Україна» відбувся Перший національний конкурс краси. Краса почала рятувати світ нашої країни.

❤ 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України і постанову «Про проголошення незалежності України».

 

❤ 1 грудня 1991 року було проведено всеукраїнський референдум, на якому в підтримку незалежності України висловилися 76,1% всього дорослого населення країни.

❤ 1 грудня 1991 року відбулись перші демократичні вибори президента України.

❤ Сформувалась українська армія. Більшість радянських офіцерів присягнули Україні. Крім армії, в 1991 році з’явився обов’язковий атрибут незалежної держави – спецслужба (з 1992 року – Служба Безпеки України).
 

1992 рік – 1 рік Незалежності

❤ З 1 січня 1992 року колишні радянські громадяни отримали право вільного виїзду за кордон.

❤ 10 січня 1992 року – вихід з «рубльової» зони. В грошовий обіг в Україні були введені купоно-карбованці – перші умовні власні гроші молодої держави. Спочатку їх планували ввести на півроку, але вони проіснували до 1996 року, взявши на себе весь інфляційний удар.

❤ Навесні 1992 стартував перший чемпіонат часів незалежності найпопулярнішої гри світу – футболу. Його провели дуже швидко – за три з половиною місяці, щоб встигнути заявити призерів в єврокубки і перейти на схему “осінь-весна”. Чемпіонат завершився сенсацією – перемогою сімферопольської “Таврії”. Так зародився український футбол.

❤ 26 червня 1992 року – була зареєстрована Українська православна церква. “У незалежній Україні має бути незалежна Церква”, – заявив Філарет.

❤ В липні 1992 року в Україні офіційно розпочалася приватизація, що стало вирішальним кроком до формування в країні ринкової економіки.

❤ Парламент затвердив національні символи країни.

 

1993 рік – 2 рік Незалежності

❤ У лютому почалась перша хвиля декомунізації України – вулицям та селищам почали вертати їх історичні назви.

❤ 21 грудня Верховна Рада приймає Закон «Про телебачення і радіомовлення». Він спрямований на забезпечення свободи слова та прав громадян на отримання достовірної інформації і вільне обговорення суспільних питань.

 

1994 рік – 3 рік Незалежності

❤ Вперше незалежна держава Україна посилає своїх спортсменів на 17-е зимові Олімпійські ігри в норвезькому Ліллехаммері.

❤ Відбуваються перші вибори до Верховної Ради і президента України.

❤ В 1994 році громадяни отримують нові паспорти. На зміну серпасто-молоткастих книжечок приходять синього кольору документи з тризубом.

❤ З’являються перші приватні FM-радіостанції. Це були – «Радіо Рокс Київ», львівське «Радіо Люкс», одеське «Просто Радіо».

❤ Народилась українська група «Океан Ельзи» – неодмінний символ України сьогодні.

❤ 31 липня Сергій Бубка встановив свій останній рекорд світу в стрибках з жердиною. В італійському Сестрієрі Бубка стрибнув на 6,14 м. Цей рекорд протримався в світі 20 років!

❤ 8 листопада дебютує в основному складі гри майбутня зірка світового футболу, володар “Золотого м’яча” і переможець Ліги чемпіонів – Андрій Шевченко. Тоді йому було 18 років.

 

1995 рік – 4 рік Незалежності

❤ Закінчилась епоха гіперінфляції. Україна почала, хоч і повільний, але економічний розвиток.

❤ Запущено перший український супутник “Січ-1”, розроблений на КБ “Південне”.

❤ Широко відомим став фестиваль «Казантип». Захід досить швидко набув статусу одного з найпопулярніших не лише в країні, але в багатьох сусідніх державах.
 

1996 рік – 5 рік Незалежності

❤ 28 червня 1996 року Україна отримала Конституцію, основний державний документ (закон), за якою живе донині.

❤ Введено в обіг офіційну національну валюту України – гривню. Грошова реформа була проведена  протягом 2–16 вересня 1996 року.

❤ Збірна України вперше взяла участь в Олімпійських іграх відособленою командою і посіла дев’яте місце в загальнокомандному заліку – 23 медалі (9 золотих, 2 срібні і 12 бронзових). Нашим першим «незалежним» олімпійським чемпіоном став борець В’ячеслав Олійник. Відразу після вирішальної сутички В’ячеслав взяв український прапор і зробив з ним коло пошани. Це було вперше, коли прапор України дійсно побачив весь світ.

Oleynik-1

❤ Україна взяла курс на активний розвиток національного телебачення. Це був важливий крок в становленні державності, оскільки ЗМІ у всі часи свого існування є основним методом формування свідомості населення, а до цього в Україні телебачення існувало лише російське (крім одного каналу, який не надто користувався популярністю).

❤ 1996 рік став переломним в розвитку стільникового зв’язку в Україні. З’являються відразу кілька нових операторів, монополію UMC припинено. Ця подія дала стрімкий розвиток мобільного зв’язку в країні.
 

1997 рік – 6 рік Незалежності

❤ 1997 в Україні з’явився перший космонавт  “Незалежності” – ним став 46-річний полковник ВПС Леонід Каденюк.

❤ В обіг ввійшли перші металеві монети – одногривенники. З того часу вони випускаються регулярно, завжди приурочені до якихось видатних історичних подій і є популярним предметом колекціонування нумізматів світу, оскільки відзначаються завжди цікавим дизайном і красою.

❤ 1997 – рік перемог Київського «Динамо». Футболісти поставили новий рекорд в негативній історії Барселони – влаштували їм найкрупнішу домашню поразку в історії єврокубків – 0:4. А в сумі результатів двох зустрічей каталонці взагалі програли 7:0! Так відзначилось на українському футболі повернення легендарного тренера Валерія Лобановського.

❤ Відбулись перші покази української моди. Власне, це було взагалі її зародженням. Згодом ці покази переросли в найвідомішу українську фешн-подію – Ukrainian Fashion Week. З того часу Україна розбагатіла на десятки популярних у світі модних дизайнерів.

 

1998 рік – 7 рік Незалежності

❤ В Україні почали стрімко з’являтись кінотеатри нового сучасного типу – з удосконаленим зображенням та об’ємним звуком. Це повернуло глядача в кінозали, дало перший поштовх до створення комплексних розважальних центрів.

❤ Починає розвиватись туризм у тому понятті, до якого ми звикли сьогодні. Це були перші, ще зовсім невпевнені кроки, які відкрили теперішню можливість кожному побувати в будь-якому куточку світу.
 

1999 рік – 8 рік Незалежності

❤ Україна активно почала виходити із кризи, викликаної російським дефолтом. Відбувся поворот в сторону економічного зростання.

❤ 30 грудня Конституційний суд України наклав мораторій на смертну кару, яка суперечила нашому Основному закону. Україна стала в одну шеренгу з цивілізованими державами.

❤ 1999 рік – піковий рік для Київського «Динамо» – вони здобули найбільшу низку «шалених» перемог за часів «незалежного» українського футболу, який від тепер остаточно почали поважати у світі.

❤ 28 вересня на Мужіївській золотодобувній фабриці в Закарпатті виплавлено перший злиток українського золота вагою 5 кг 721 г.

❤ У 1999 році в Україні почалося виробництво автобусів “Богдан”.

❤ Нова хвиля розвитку стільникового мовлення – різке здеревіння послуг зв’язку і ще більша доступність їх для споживача.

 

2000 рік – 9 рік Незалежності

❤ У 2000-й рік України входила на хвилі наростання економічного росту, перші виразні ознаки якого намітилися в 1999 році.

❤ У 2000 році в Києві відновили відразу два знаменитих собори – Михайлівський Золотоверхий та Успенський. Ця тенденція автоматично поширилась і на інші міста України, жителі яких почали відбудову своїх святинь.

❤ 24 вересня указом Міністерства освіти в українських школах була введена 12-бальна система оцінки. Це дозволило більш об’єктивно оцінювати знання школярів.

❤ 15 грудня виведено з ладу Чорнобильську АЕС, що загрожувала ядерній безпеці не тільки України, але й всієї Європи.

 

2001 рік – 10 рік Незалежності

❤ Відбувся перший перепис населення України, який нарахував 48,4 мільйони громадян.

❤ Наприкінці червня Україну відвідав Іоанн Павло II. Вперше за історію Святого Престолу його глава ступив на нашу землю. Він звертався до українців їх рідною мовою, чим виказав безсумнівну повагу.

❤ Розпочалась велика реконструкція столиці країни – Києва. Було збудовано кілька нових районів, та оновлено центральну площу країни – Майдан Незалежності.

 

 

2002 рік – 11 рік Незалежності

❤ У 2002 році вперше з часів кінця 1980-х було зафіксовано ріст народжуваності. Народилось близько 390 тисяч малюків.

❤ Рік дав різке спрощення умови одержання кредитів. Більше громадян змогли собі дозволити придбання нерухомості, авто, інших коштовних придбань.

 

2003 рік – 12 рік Незалежності

❤ Почалось відродження українського вітчизняного кінематографу. Вперше за довгі роки «тиші» режисер Олесь Санін знімає український фільм «Мамай».

❤ На українському телебачення розпочинається нова цікава епоха – розвиток розважального напрямку: реаліті-шоу, музичні, інтелектуальні тощо.

❤ Закінчилась «ера» кримінальних авторитетів, кришувань. Неприхований бандитизм та рекет припинили своє існування.

 

2004 рік – 13 рік Незалежності

❤ З 1-го січня 2004 року в Україні сталася справжня податкова революція – прибутковий податок для фізичних осіб було знижено до 13%.

❤ Вперше в історії Україна перемагає у популярному музичному конкурсі «Євробаченні». Руслана та її «Дикі танці» підірвала Європу своєю нестримною енергією та харизмою, і викликали хвилю інтересу великої частини світу до України.

❤ Відкрилась реконструйована швидкісна ділянка автобану Київ-Одеса.

❤ Харків голосно святкує 350-річчя. Місто отримує нові станції метро і нові пам’ятники. Наймасштабніший – від знаменитого Зураба Церетелі.

❤ 2004-й був успішним для багатьох українських спортсменів, які «робили ім’я» та нову репутації Україні. Це і «Золотий м’яч» Андрія Шевченка, і найпрестижніший чемпіонський пояс за версією WBC Віталія Кличко, і «золота рибка» Яна Клочкова, а також десятки олімпійців, які цього року вдало виступили на Олімпіаді в Афінах.

❤ 22 листопада розпочалась «помаранчева» революція, що стало початком реального становлення демократії в країні та формуванням нової свідомості громадян – з того часу українці зрозуміли, що від них таки реально щось залежить, а вся сила – в об’єднанні.

 

2005 рік – 14 рік Незалежності

❤ Українці вперше домоглись насправді демократичних виборів Президента. Того часу ним став Віктор Ющенко.

❤ 2 березня Верховний суд України визнав приватизацію “Криворіжсталі” незаконною. Комбінат було повернуто державі, гігантська корупційна оборудка зазнала невдачі.

❤ Україна взяла курс на Європу. Спочатку відносини України і Об’єднаної Європи були оформлені у вигляді плану дій «Україна-ЄС». Успіхом стало надання Україні статусу країни з ринковою економікою на грудневому саміті «Україна-ЄС».

❤ 30 вересня 2005 року сталася те, чого чекала вся країна протягом 15 років незалежності. Збірна України з футболу вперше в своїй історії пробилася на Чемпіонат Світу з футболу. Причому зробили це наші футболісти за 2 тури до закінчення відбіркового циклу, не зазнавши при цьому жодної поразки.

❤ Україна вперше провела в себе вдома знаменитий міжнародний пісенний конкурс «Євробачення».

❤ Вперше в історії найвищу нагороду Каннського міжнародного кінофестивалю отримав представник України Ігор Стрембіцький за десятихвилинний документальний фільм «Подорожні». Над своїм «золотим» фільмом 32-річний режисер працював 3 роки.
 

2006 рік – 15 рік Незалежності

❤ В кінці листопада України Верховна рада визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цю катастрофу офіційно перестали замовчувати.

❤ Збірна України дійшла до чвертьфіналу першого і поки останнього у своїй історії чемпіонату світу з футболу.

 

2007 рік – 16 рік Незалежності

❤ Євро-2012 в Україні! 18.04.2007 – Право на проведення футбольного чемпіонату “Євро-2012” виграють Україна і Польща.

❤ 2007-й був часом справжнього споживчого буму. Зарплати українців (якщо не всіх, то багатьох) нарешті дозволили їм почати витрачається на серйозні покупки.

❤ 12.05.2007 – На музичному конкурсі “Євробачення” Вєрка Сердючка (сценічний образ Андрія Данилка) отримала 2-е місце, поступившись Марії Шерифович з Сербії. Пісня, виконана Данилко на конкурсі стала причиною обурення росіян, через образливий вислів “Раша, гудбай!”. Хоча сам Данилко стверджував, що не було ніякого “Раша, гудбай”, і що він співав безглузде словосполучення “Лаша тумбай”.

❤ 16.06.2007 – «зірка» світової величини, англійський співак Елтон Джон виступає з благодійним концертом в Києві на Майдані Незалежності. Безкоштовно його подивитись та послухати змогли мільйони прихильників, а проблема, заради якої він приїхав в Україну – ВІЛ-інфіковані люди – нарешті перестала бути тихою і замовчуваною. Згодом сотні людей одержали шанси на цілком нормальне і тривале життя, не дивлячись на ВІЛ. Інші ж – більше зрозуміти про захворювання, і перестати боятись інфікованих. Українське суспільство стало толерантнішим.

❤ 21.08.2007 – У заповіднику “Софія Київська” відбулося підведення підсумків Всеукраїнської акції “Сім чудес України”. У сімку потрапили: Києво-Печерська лавра, Софія Київська, острів Хортиця, Парк Софіївка, Херсонес Таврійський і два замки – Кам’янець-Подільський і Хотинський.

❤ 25.09.2007 – Українське книговидавництво поставило своєрідний рекорд. Український переклад останньої казки про Гаррі Поттера вийшов раніше ніж переклади на інші мови.

❤ 13.10.2007 – у Львові відкрито перший в історії України пам’ятник Степану Бандері, людині, яка все своє життя боролась за незалежність своєї держави, через що пережила німецько-фашистський концтабір та безсоромні наклепи радянської влади щодо своєї репутації, намірів, вчинків.

❤ 01 листопада 2007 року ЮНЕСКО прийняла резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні в 1932-33 роках.

❤ Також у листопаді скасовано спец номери на авто для чиновників.

❤ 24.12.2007 оприлюднено рішення Конституційного суду України про обов’язкове дублювання іноземних фільмів українською мовою.

 

2008 рік – 17 рік Незалежності

❤ 5 лютого 2008 року в Женеві був затверджений протокол про прийом України в члени Світової організації торгівлі. 10 квітня його ратифікувала Верховна Рада. Україна боролась за членство в СОТ 15 років.

❤ Україна до сьогодні не знала жодного випадку ув’язнення високопосадових чиновників. 2008 рік змінив цю тенденцію. Вперше в історії до СІЗО потрапив екс-міністр транспорту Микола Рудьковський.

❤ У 2008 році вперше в історії України відбулося зовнішнє незалежне тестування школярів, яке замінило вступні іспити до вузів.

❤ 14.06.2008 – ще одна світова легенда Пол Маккартні дав безкоштовний благодійний концерт в Києві.   Легендарний учасник групи “Бітлз” виступив на Майдані Незалежності. Незважаючи на несподівану зливу, концерт все-таки відбувся.

❤ 31 липня міністерство культури України видало указ про вилучення з бібліотек книг радянського періоду. Це стало ще одним вагомим кроком в декомунізації України та формуванні здобутку цілковитої її незалежності.

❤ Ігри XXIX Літньої Олімпіади в Пекіні стали найуспішнішими за всю історію незалежної України. Збірна нашої країни завоювала 27 медалей, серед яких сім золотих, п’ять срібних та п’ятнадцять бронзових нагород. Найбільше нагород у наших стрільців і легкоатлетів, мало чим поступаються представники силових видів спорту – боротьби, важкої атлетики та боксу. Україна займає 11-е місце в неофіційному медальному заліку.

❤ У День незалежності вперше за 7 років Україна провела в центрі Києва військовий парад.

 

2009 рік – 18 рік Незалежності

❤ 2009 рік – вперше за роки незалежності народжуваність в Україні випередила смертність відразу в п’яти регіонах – Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській і Рівненській областях та в місті Києві.

❤ Донецький «Шахтар» виграв Кубок УЄФА! Сталася це знакова для нашого футболу подія 20 травня.

❤ Дмитро Чигринський став найдорожчим гравцем українського чемпіонату з футболу – «Барселона» виклала за донецького захисника 25 млн євро!

 

2010 рік – 19 рік Незалежності

❤ Наостанок свого правління президент В. Ющенко спрямував риторику українського суспільства в сторону визнання історичних заслуг усіх, хто намагався здобути незалежність України та присвоїв звання Героя України кільком історичним лідерам цієї боротьби Степану Бандері та Роману Шухевичу.

 

2011 рік – 20 рік Незалежності

❤ У ЄС стали активно рекламувати нашу країну. Це послужило чудовим піаром для країни, збільшивши приплив туристів і інвесторів. До речі, вперше за багато десятиліть ми змогли виправити наш імідж «країни Голодомору і Чорнобиля», і відкрити світу себе з інших гарних сторін.

❤ Підготовка до Чемпіонату Європи з футболу допомогла розвитку інфраструктури України: з’явились нові дороги, аеропорти, спортивні установи.

 

2012 рік – 21 рік Незалежності

❤ У травні Верховна Рада прийняла закон, що забороняє курити в громадських місцях. Заборона поширюється не тільки на тютюнові вироби, але також на електронні сигарети і кальян.

❤ «Євро-2012», що проходив в Україні та Польщі, по відвідуваності побив всі рекорди попередніх чемпіонатів світу з футболу: уболівальників було в два рази більше, ніж на Євро-2008 – на стадіонах і у фан-зонах футбол дивилися 8, 5 мільйонів глядачів, які приїхали з різних країн.

 

2013 рік – 22 рік Незалежності

❤ Один з найбільш очікуваних боксерських поєдинків між Володимиром Кличком і Олександром Повєткіним завершився перемогою українського спортсмена.

❤ Почала Революція гідності.

 

2014 рік – 23 рік Незалежності

❤ Україна вистояла в важкому протистоянні під час Революції гідності! Відбулась тотальна реконструкція свідомості українських громадян – українці чіткіше почали відчувати себе частиною країни, зрозуміли наскільки від них залежать події в країні. В суспільстві чітко сформувалась ціль на становлення української державності.

❤ Рік увійшов в історію, як рік становлення в Україні громадянського суспільства.

❤ Весь світ повернувся в сторону України. Країни Євросоюзу синхронно з США ввели санкції проти російської економіки, відстоюючи інтереси нашої країни на переговорах в Мінську, в Радбезі ООН.

❤ Після перемоги Революції гідності Україна відновила євроінтеграційний процес, перерваний в листопаді 2013-го. Крок назустріч нашій країні зробив і Євросоюз, в односторонньому порядку відкривши свої ринки для української продукції.

❤ Восени на українські екрани вийшли відразу два резонансних і сильних вітчизняних фільми – “Поводир” (про сліпих кобзарів) режисера Олеся Саніна та “Плем’я” (про глухих підлітків) Мирослава Слабошпицького.

❤ Україна і українці з усіх регіонів нарешті зрозуміли та оцінили все багатство нашої культури та символів. Жовто-блакитні прапори тепер усюди, вишиванки стали обов’язковим елементом одягу кожного, а  світ здивував новим  трендом: модою на все українське.
 

2015 рік – 24 рік Незалежності

❤ Україна взяла курс на децентралізацію і передачу місцевим органам влади більшої кількості повноважень.

❤ 23 лютого – прихід 3G в Україну.

❤ У липні в Києві з’явилась перша оновлена поліція.

❤ 4 серпня 2015 року президент підписав Закон про Національну поліції – тепер цей день відзначається як День Національної поліції України.

❤ 22 вересня підписано наказ про створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в структурі Генеральної прокуратури України. В рамках боротьби з корупцією уряд також вирішив відкрити доступ до всіх майнових реєстрів з 6 жовтня. І хоч поки особливих досягнень у цьому напрямку не зроблено, та такі заходи в Україні організовані вперше. Далі буде…

❤ 15 жовтня під час засідання Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку Україну було обрано членом Радбезу ООН.

❤ 7 листопада набрав чинності Закон України Про Національну поліцію, а міліція припинила своє існування. Кандидати в оновленні органи правопорядку проходять ретельні відбори і навчання. Нова поліція приймається громадянами з великою радістю.

❤ У грудні Єврокомісія опублікувала свій офіційний звіт щодо лібералізації візового режиму між Україною і Євросоюзом. Вона визнала виконання українською стороною умов для скасування віз.

❤ В 2015 році відбувся ряд арештів високопоставлених політиків і чиновників. Це наробило добрячого «шороху» серед  тих,хто ще недавно «тримав Бога за бороду».

 

2016 рік – 25 рік Незалежності

❤ Запрацювала зона вільної торгівлі з ЄС з 1 січня.

❤ З 1 липня відбувалась ліквідація ЖЕКів, як застарілих органів домовпорядкування. Їх замінили на ОСББ.

❤ Ми ще ближче наблизились до безвізового режиму з Європою, адже Україна виконала ряд вимог ЄС.

❤ Україна знову перемогла на Євробаченні. Кримськотатарська співачка Джамала підкорила всіх піснею про сумну історію свого народу.

 

Можливо вам здасться, що цих позитивних подій зовсім мало, але якщо ми використаємо формулу успіху, оголошену спочатку, ми неодмінно зможемо їх примножити! Давайте будемо концентруватись на хорошому, і відівчати себе та оточуючих від курсу «все пропало»! Успіхів нам усім та нових досягнень!