Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

Вчені розповіли, як змінюється мозок людини, починаючи з 30 років

Відомо, що з віком мозок людини зазнає певних змін, і багато людей прагнуть зберегти свої розумові здібності на належному рівні протягом усього життя. Вчені виявили, що вже з 30 років починаються певні зміни у структурі мозку, що може впливати на пам’ять та швидкість обробки інформації. Через це зрозуміти різницю ознаками деменції та нормальним старінням може бути непросто.

Як розповідають вчені, мозок дитини розвивається дуже швидко на початкових етапах життя, досягаючи майже повного розміру дорослого вже у 5 років. Однак у віковому діапазоні від 30 до 40 років починається зменшення об’єму мозку, що прискорюється після 60 років. Особливо це стосується лобової частки та гіпокампа, відповідальних за когнітивні функції. Також спостерігається зниження ефективності зв’язків між нейронами, зменшення кровотоку та збільшення запалення.

Ці зміни можуть бути пов’язані не тільки з віком, але й з такими захворюваннями як діабет та хвороби серця. Вони можуть негативно вплинути на психічні функції навіть у здорових людей похилого віку. Проте, попри ці зміни, мозок зберігає здатність до адаптації та навіть покращення деяких функцій з віком.

Серед типових змін, які відбуваються в процесі старіння, можна виділити зниження ефективності обробки інформації та труднощі з освоєнням нових технологій. З іншого боку, з віком може збільшуватися словниковий запас та покращуватися емоційний добробут.

Джерело: https://t4.com.ua/
Автор: Андрій Неволін

 

Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини сучасної науки Вчені розповіли, як змінюється мозок людини, починаючи з 30 років