Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

«Ухвалено новий закон "Про вищу освіту"!» Запрошуємо викладачів до обговорення

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому ухвалила Закон "Про вищу освіту". За це рішення проголосували 276 народних депутатів із 337, зареєстрованих у сесійній залі.

 

Перед голосуванням народний депутат від "Батьківщини", голова Комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич нагадала, що спроби ухвалити цей документ тривали 5 років. А до його тексту надійшло близько тисячі пропозицій від громадськості.

За словами Гриневич, законопроект допоможе Україні у входженні до Європейського освітнього простору, передає УНІАН.

Як повідомляється, інтеграція вищої освіти України до Європейського простору вищої освіти має здійснюватися шляхом реалізації положень та принципів Болонського процесу.

Основними новинками нового закону про освіту є кілька моментів: встановлення рівнів та ступенів освіти (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук), ліквідація рівнів акредитації вищих навчальних закладів, запровадження академічного та першого наукового ступеня - доктор філософії.  

Крім того, законом запроваджується Національне агентство з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, встановлюється новий порядок набуття вищим навчальним закладом статусу національного, започатковуються дослідницькі університети, закріплюється на законодавчому рівні система зовнішнього незалежного оцінювання та розширюється реальна автономія вищих навчальних закладів.

"В основі проекту закону "Про вищу освіту" - ідея університетської автономії, насамперед, в академічній, організаційній та фінансовій сферах. Планується розширення повноважень вчених рад та колективів університету, зокрема, право самостійно обирати ректора, тоді як міністерство лише фіксуватиме факт вибору", - повідомив Сергій Квіт, передає Оsvita.ua. 

Тепер закон має підписати президент України Петро Порошенко. 

 

Погляньте на обговорення «Ухвалено новий закон "Про вищу освіту"!», що розміщує Khalavka Yuriy (Халавка Юрій):

 

Закон встановлює основні правові, організаційні, фінансові засади функціонування системи вищої освіти, створює умови для посилення співпраці державних органів і бізнесу з вищими навчальними закладами на принципах автономії вищих навчальних закладів, поєднання освіти з наукою та виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможного людського капіталу для високотехнологічного та інноваційного розвитку країни, самореалізації особистості, забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави у кваліфікованих фахівцях.

Відповідний законопроект зареєстровано за №1187-2. 

http://rada.gov.ua/news/Novyny/Povidomlennya/95150.html

Адреса обговорення:

Ухвалено новий закон "Про вищу освіту"!

Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини та події «Ухвалено новий закон "Про вищу освіту"!» Запрошуємо викладачів до обговорення