Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ»

02 травня 2024 року на факультеті фізики, математики та інформатики відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Використання інноваційних технологій у процесі професійної підготовки майбутнього вчителя».

Організатором семінару виступила кафедра інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій.

На початку семінару до учасників заходу звернулася декан факультету фізики, математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна МАХОМЕТА, яка зазначила, що сучасна освіта вимагає сучасних підходів, саме тому Регіональні науково-методичні та науково-практичні семінари, що стали традиційними на кафедрі інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій є свідченням того, що факультет прагне до інноваційного розвитку в галузі освіти, а даний семінар стане чудовою можливістю для отримання нового досвіду та стане майданчиком для цікавих і плідних дискусій.

Максим КОВТАНЮК, викладач кафедри інформатики і ІКТ у своїй доповіді зосередився на оцінці потенціалу соціальних VR-платформ для покращення взаємодії зі здобувачами під час дистанційного навчання. Він відзначив, що такі платформи, як Rec Room, EngageVR, MeetinVR та ChilloutVR, відкривають нові можливості для віртуального спілкування та співпраці, які можуть значно зблизити студентів та викладачів, якщо використовувати їх належним чином.

Максим Сергійович детально проаналізував функціонал кожної платформи, звертаючи увагу на їхні можливості для проведення онлайн-лекцій, семінарів, дискусійних груп та інтерактивних занять. Він підкреслив важливість інтерфейсу, можливості налаштування, якість графіки та стабільність роботи платформи під час використання.

Укінці доповіді спікер наголосив, що, хоча соціальні VR-платформи є потужним інструментом для покращення дистанційного навчання, важливо бути обережним при їхньому виборі та розглядати потреби конкретної аудиторії та особливості освітнього процесу.

Викладач кафедри інформатики і ІКТ Любов ТІТОВА акцентувала увагу на потужних можливостях, які пропонує штучний інтелект для підвищення ефективності освітнього процесу. Любов Олександрівна представила присутнім кілька сервісів, які базуються на штучному інтелекті, щоб полегшити процес навчання. Зокрема, вона розглянула Slidesgo для створення презентацій та Quizizz для створення інтерактивних тестів.

Підкресливши переваги кожного з цих сервісів, спікерка наголосила на їхній простоті використання, широкому функціоналі та можливостях для індивідуалізації та адаптації до потреб конкретної аудиторії.

Загалом, її доповідь підкреслила важливість інтеграції штучного інтелекту в освітній процес та надала присутнім інструменти, які можуть допомогти викладачам та здобувачам досягти кращих результатів.

Викладач кафедри інформатики і ІКТ Інна КРИВОРУЧКО у своїй розповіді наголошувала на тому, що використання онлайнових сервісів, як-от Canva, в освітньому процесі може допомогти створити цікавий та зрозумілий контент для студентів. Зокрема, вона акцентувала увагу на можливостях Canva для створення медіаконтенту (яскравих інфографік, анімацій та інтерактивних елементів), який допомагає зробити навчальний матеріал більш привабливим та ефективним.

Такий підхід сприяє активізації уваги здобувачів та полегшує засвоєння інформації. Крім того, вона рекомендувала систематично використовувати подібні інструменти для розвитку своєї креативності та підвищення якості навчання.

Підбиваючи підсумки конференції, завідувач кафедри інформатики і ІКТ, кандидат педагогічних наук, доцент Марія МЕДВЕДЄВА та заступник декана з наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор Галина ТКАЧУК зауважили, що представлені доповіді на семінарі відповідають сучасним викликам і потребам в галузі освіти та інформаційних технологій. Це в свою чергу свідчить про те, що заслухані теми викладачів кафедри інформатики і ІКТ є важливими для розвитку сучасної освіти, і їхні дослідження мають потенціал для практичного застосування та підтверджує важливість подальшого дослідження та впровадження інноваційних підходів в освітній процес.

Сертифікати учасників: https://salo.li/e26F48B.

 

Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини та події ВІДБУВСЯ СЕМІНАР «ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ»