Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТЕ ЛЕКЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ З ДИСЦИПЛІНИ «ДИСКРЕТНА МАТЕМАТИКА»

01 квітня 2024 року відбулося відкрите лекційне заняття з дисципліни «Дискретна математика» для здобувачів вищої освіти ІІ курсу ОС «Бакалавр» ОПП «Середня освіта (Інформатика)» на тему: «Прикладні задачі теорії графів. Задача про найкоротший шлях». Відкрите заняття провела кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри інформатики і ІКТ Марія МЕДВЕДЄВА.

Лекція проходила у змішаному форматі. На початку заняття викладач  зазначила тему, мету та основні питання, які будуть розглядатись. Для актуалізації знань щодо використання теорії графів у прикладних задачах було проведено інтерактивну гру в середовищі Kahoot!, де здобувачі мали змогу продемонструвати сформовані знання.

Лектор наголосила, що існує велика кількість структур, які мають практичну цінність у математиці та інформатиці, можуть бути представлені графами. Було розглянуто прикладні задачі щодо неорієнтованих графів, орієнтованих графів, графів-дерев, графа Петерсена та графів з ребрами двох кольорів. Здобувачі освіти змогли на практиці застосувати отримані знання і побачити практичне застосування теорії.

Також, розглядаючи алгоритми пошуку найкоротших шляхів на графі, було розглянуто алгоритм Дейкстри та алгоритм Флойда-Уоршала. Здобувачі освіти мали можливість порівняти переваги та недоліки зазначених алгоритмів та обрати для відповідних задач найоптимальніший. Було зазначено, що граф є математичною моделлю найрізноманітніших об’єктів, явищ та процесів, що досліджуються і використовуються в науці й практиці. І тому, граф є потужним інструментом проникнення математики у всі сфери діяльності.

На відкритому занятті були присутні викладачі кафедри інформатики і ІКТ, які відмітили, що здобувачі активно працювали на занятті, аналізували запропоновані задачі та робили власні висновки щодо їх розв’язку.

Загалом, заняття пройшло у доброзичливій та комфортній атмосфері.


Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини та події ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТЕ ЛЕКЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ З ДИСЦИПЛІНИ «ДИСКРЕТНА МАТЕМАТИКА»