Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Шовкопряди для пошкоджених барабанних перетинок

 Хто б міг подумати, що для відновлення барабанних перетинок можна використовувати шовкопрядів?

Прилад називається «ClearDrum» і зовні схожий на контактну лінзу, проте в ньому можна вирощувати клітини пацієнта. Фото: Ear Science Institute

Група дослідників в Перті і Мельбурні починає клінічні випробування приладу, який задіює у вушному імпланті шовк.

Пристрій називається ClearDrum і зовні схожий на контактну лінзу, проте в ньому можна вирощувати клітини пацієнта.

Дослідники просуваються до клінічних випробувань приладу, який залучає до вушного імпланту шовк. Фото: Ear Science Institute

Професор Маркус Атлас каже, що шовк допомагає клітинам рости та таким чином, сприяє загоєнню барабанних перетинок. Фото: Ear Science Institute

Професор і хірург Маркус Атлас пояснив, що шовк — найкращий матеріал для такого винаходу саме завдяки його еластичності.

Утворюється свого роду каркас, на якому відбувається з'єднання і оздоровлення клітин.

Але головне завдання полягає в тому, щоб ці результати стали доступні людям.

Сандра Беллеком, головний виконавчий директор Інституту досліджень вуха, розповіла, що ClearDrum — перший імплант, який фактично імітує людську барабанну перетинку:

«Ми виявили, що клітини, які називають кератиноцитами, розростаються, мігрують і переміщуються по цьому каркасу, що допомагає процесу загоєння. Матеріал повинен бути міцним, еластичним і, бажано, прозорим».

Імплант розміщується під барабанною перетинкою. Якщо розріз буде невеликим, передбачається, що імплант розчиниться з плином часу, в разі ж більш складних і великих отворів імплант залишиться у вусі. В цілому ж буде необхідна не більше ніж одна операція.

«Зараз багато хто намагається розробити подібний пристрій, — говорить Сандра Беллеком. — За останнє десятиліття ми ретельно проаналізували наш метод, у нас є 34 рецензованих журнальних статті, які підтверджують якість цих досліджень. Але головне завдання полягає в тому, щоб результати стали доступні людям. Ми набираємо пацієнтів з хронічним захворюванням середнього вуха в стадії загострення або пасивній стадії, а також пацієнтів з більш складним поточним станом».

На це виділено грант майже в 4 мільйони доларів від британської благодійної організації Wellcome Trust.

Очікується, що набір пацієнтів буде проходити по всій Австралії, але, швидше за все, він почнеться не раніше 2018 року.

Некомерційний Інститут досліджень вуха працює над цим проектом разом з консиліумом Future Fibers Hub з Університету Дікіна.

«Ми налагодили зв'язок з Університетом Дікіна, де вже напрацювали значний досвід роботи з шовком і шовковим фіброїном, і це переросло в надзвичайно корисне співробітництво, — розповів професор Атлас. — Географічне положення не має ніякого значення, якщо люди дійсно хочуть працювати разом. Це один з найпродуктивніших спільних наукових проектів, в яких я брав участь. Думаю, це говорить про те, що це корисна справа, і люди хочуть, щоб вона дала добрі результати».

Ви тут: Головна Новини сучасної науки Шовкопряди для пошкоджених барабанних перетинок