Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Лекторій «Європейський вибір України»

26 травня 2022 року на факультеті фізики, математики та інформатики викладачами кафедри інформатики і ІКТ Лесею ПАРШУКОВОЮ, Марією МЕДВЕДЄВОЮ та Сергієм ПАРШУКОВИМ був проведений онлайн-лекторій «Європейський вибір України» для студентів-магістрів спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика).

Мета заходу – підвищити обізнаність здобувачів вищої освіти про переваги інтеграції України до Європейського Союзу та продемонструвати втілення базових цінностей ЄС на прикладах щоденного життя українців.

Щороку у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» Україна відзначає День Європи. Для українців  – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Організатор лекторію, Леся Паршукова, наголосила, що сьогодні Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють за ради миру та процвітання. ЄС заснований на принципах верховенства закону й демократії. Країни – члени ЄС делегують частину свого суверенітету спільним інститутам влади, що представляють інтереси Союзу як єдиного цілого в питаннях, що складають загальноєвропейський інтерес. А всі рішення і процедури випливають з основних договорів, ратифікованих країнами-членами.

В ході бесіди здобувачі вищої освіти розглянули шість базових цінностей Європейського Союзу

  • повага до людської гідності,
  • свобода,
  • демократія,
  • рівність,
  • верховенство права,
  • повага до прав людини.

Базові цінності ЄС – це світоглядні принципи, зафіксовані в ст. 2 Договору про Європейський Союз: «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів у рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок і чоловіків».

Втілення базових цінностей ЄС є одним із критеріїв вступу до Союзу, як зазначено в ст.49: «Будь-яка європейська держава, яка поважає цінності, зазначені в статті 2 Договору про Європейський Союз, і зобов’язується впровадити їх в життя, може звернутися із заявкою з метою стати членом Союзу».

Лекторій був змістовним та цікавим.

 

Ви тут: Головна Новини та події Лекторій «Європейський вибір України»