Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Онлайн-захід МОН до Дня науки

20 травня 2022 року науково-педагогічні працівники факультету фізики, математики та інформатики взяли участь в якості слухачів у онлайн-заході МОН України, присвяченому Дню науки.

Онлайн-захід проходив за участю Міністра освіти і науки Сергія ШКАРЛЕТА, представників МОН, Національної академії наук, Національного фонду досліджень і провідних вчених.

Основною метою заходу було обговорення проблем сучасної науки в період воєнного стану та вплив підтримки міжнародних спільнот.

В межах заходу поставлені пріоритетні завдання Дня науки:

  • привернути увагу до викликів, з якими зіштовхується наука у воєнний час;
  • підвищити поінформованість громадськості про роль науки та інновацій для підтримки економіки під час воєнного стану;
  • заохочувати національну солідарність, зокрема бізнесу, в інтересах спільного використання наукових досягнень різними стейкхолдерами;
  • актуалізувати потребу використання досягнень науки для відновлення та розвитку економіки України;
  • створити умови та інструменти для налагодження наукової комунікації у межах України та за її межами;
  • об’єднати всі наукові дослідження та розробки, які були створені у воєнний період - масштабувати та створити єдиним ресурсом як засіб популяризації науки у складний період.

В межах заходу виступили:

Міністр освіти і науки України Сергій ШКАРЛЕТ, який наголосив, що наука - це рушійна сила розвитку людства та прогресу. Міністр закликав бути у співпраці між собою, з країнами-партнерами, науковцями, більш активно використовувати грантові програми, зокрема Українського фонду стартапів.

Президент Національної академії наук України Анатолій ЗАГОРОДНІЙ, якийпривітав учасників з Днем науки в Україні та вказав, що наукова діяльність є важливим аспектом розвитку країни та цивілізаційного поступу загалом. Доповідач зауважив, що НАНУ ніколи не стояла осторонь проблем, повязаних зі зміцненням обороноздатності і безпеки нашої держави та виконувала ряд важливих досліджень в цій галузі.

Олексій ШКУРАТОВ, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції, який розповів про сучасний стан та виклики у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності. У доповіді було визначено три основні питання: 1) врегулювання питань академічної мобільності; 2) співпраця в межах рамкової програми Horizon Europe; 3) грантове фінансування національним фондом досліджень.

Ольга ПОЛОЦЬКА, виконавчий директор Національного фонду досліджень України, яка зупинилась на викликах, здобутках та перспективах розвитку Національного фонду досліджень України. Спікерка зауважила, що з боку НФДУ робиться все можливе, щоб хоча б частково компенсувати відсутність бюджетного фінансування наукових проєктів і знайти фінансування закордоном.

Проректор з наукової роботи Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», доктор технічних наук, професор Володимир ПАВЛІКОВ, який представив головні науково-технічні розробки вчених ХАІ задля перемоги в умовах війни.

В.о. керівника експертної групи з питань розвитку інновацій Міністерства освіти і науки України Оксана КРУКЕВИЧ, яка розповіла про платформу «Наука та бізнес», що є ефективним майданчиком для комунікації та інструментом ефективної взаємодії і пошуку рішень в умовах воєнного стану.

Керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського Дослідницького Простору Міністерства освіти і науки України Григорій МОЗОЛЕВИЧ, який виступив з доповіддю «Національний план відкрита наука - вектор інтеграції до Європейського Дослідницького Простору».

Начальник науково-дослідної частини Національного університету “Львівська політехніка”, доктор технічних наук Роман НЕБЕСНИЙ охарактеризував наукові розробки Львівської політехніки, зокрема розповів про створення вітчизняного виробника гідрогелевих лікувальних пов'язок.

Голова Ради молодих учених при МОН, доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри криміналістики Національного університету "Одеська юридична академія" Олеся ВАЩУК розповіла про нові можливості для молодих вчених в умовах війни.

Переглянути запис онлайн-заходу можна за адресою: https://www.facebook.com/UAMON/videos/5089736767809177

 

Ви тут: Головна Новини та події Онлайн-захід МОН до Дня науки