Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ З НАВЧАЛЬНОГО ПРЕДМЕТА «ФІЗИКА»

У березні-квітні 2021 року на базі факультету фізики, математики та інформатики проходила Всеукраїнська олімпіада Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти з навчального предмета «Фізика». Олімпіаду було організовано з метою виявлення обдарованих вступників, надання їм допомоги у виборі професії, формування інтересу до фізичних спеціальностей та реалізації здібностей талановитих учнів.

Олімпіада проходила у два тури: перший – дистанційний та другий – у синхронному режимі із забезпеченням надійної автентифікації учасників.

Всього було подано шістнадцять заявок. За результатами дистанційного туру десять учасників подолали прохідний бар’єр у 75% балів.

24 квітня 2021 року відбувся другий тур Олімпіади. За дорученням ректора, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександра Безлюдного з вітальним словом перед учасниками виступила декан факультету фізики, математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Махомета. Декан наголосила, що дана Олімпіада є актуальною для абітурієнтів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, адже учасники мають можливість отримати додаткові бали до результатів ЗНО з фізики при вступі на наступні спеціальності: 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта, 014.04 Середня освіта (Математика), 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини), 014.06 Середня освіта (Хімія), 014.07 Середня освіта (Географія), 014.08 Середня освіта (Фізика), 014.09 Середня освіта (Інформатика), 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології), 014.15 Середня освіта (Природничі науки), 015.37 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології), 015.39 Професійна освіта (Цифрові технології), 091 Біологія, 101 Екологія. Про умови проведення Олімпіади, порядок нарахування додаткових балів до сертифікату ЗНО повідомив голова Предметно-методичної комісії, кандидат педагогічних наук, доцент Михайло Мартинюк та побажав усім успіху при написанні роботи.

Письмова олімпіадна робота очного туру містила 5 задач, серед яких: 2 задачі являлись якісними і були покликані з'ясувати рівень фізичного стилю мислення учасників; 2 задачі передбачали отримання числової відповіді і 1 задача була  експериментальною.

Кількість балів, що виставлялися за виконання задач очного туру, залежали від повноти розв’язання і правильності відповіді. Виконане завдання оцінювалося максимальним балом, якщо розв’язок був логічно завершений, усі етапи розв’язку супроводжувалися поясненнями, схемами, малюнками (за потреби), отримане правильне числове значення відповіді (або кінцева формула була вірною). Розв’язки якісних задач мали містити розгорнуту та обґрунтовану відповідь. Якщо розв’язок містив помилки та неточності, але була вірно вказана основна ідея розв’язку, то задача оцінювалася кількістю балів, що складали не більше ніж 50% від максимального балу, визначеного для даної задачі.

Олімпіадні роботи учнів оцінювала Предметно-методична комісія у складі: голови комісії Михайла Мартинюка, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена Академії Педагогічних наук України, завідувач кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, заступника голови Юлії Решітник, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, членів комісії: Сергія Терещука, доктора педагогічних наук, доцента, професор кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, Марини Декарчук, кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, Олександра Підгорного, аспіранта кафедри педагогіки та освітнього менеджменту УДПУ імені Павла Тичини, викладача-стажиста кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук.

За результатами другого (очного) туру, переможцями стали (учасники, які набрали не менше 90% балів):

  • Федьківський Дмитро Сергійович– 97 балів (перше місце),
  • Олійніченко Ярослав Павлович, Величко Володимир Олександрович- 96 балів (друге місце),
  • Пікус Андрій Сергійович, Томенко Ростислав Валерійович, Гнідий Костянтин Вікторович- 94 бали (третє місце).

29 квітня 2021 року відбулось нагородження переможців та ІІ туру Всеукраїнської олімпіади Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти з навчального предмета «Фізика».

За результатами олімпіади, учням, котрі вибороли перші місця у ІІ турі Олімпіади було вручено дипломи І-ІІІ ступенів та сертифікати, що засвідчують нарахування додаткових балів до предмету сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання з фізики за умови вступу до Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Вітаємо переможців Олімпіади! Бажаємо подальших успіхів у навчанні, вдалої здачі зовнішнього незалежного оцінювання та успішного вступу до закладів вищої освіти!

 

Ви тут: Головна Новини та події ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ З НАВЧАЛЬНОГО ПРЕДМЕТА «ФІЗИКА»