Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

День працівників ракетно-космічної галузі України

12 квітня українська спільнота відзначає День працівників ракетно-космічної галузі України та Всесвітній день авіації і космонавтики. У розвитку космічних програм Радянського Союзу брали участь і уманські підприємства, зокрема: Уманське підприємство «Вега (Арсенал)», «Оптико механічний», «Мегомметр» та ін.

Умань тісно пов'язана із космічною галуззю, окрім підприємств які працювали на неї в часи СРСР та Незалежної України, в місті є Площа Ю.О.Гагаріна перед Залізничним вокзалом, вулиця Володимира Комарова названа на честь радянського космонавта - займає цілий мікрорайон «ДОСи», а у радянські часи тут жили військовослужбовці військових частин поблизу. Також у місті є вулиця Космонавтів на Івангородському передмісті, і навіть своя планета №2259, відкрита астрономом Бурнашевою в 1971 році, отримала назву «Софіївка» на честь одноіменного парку в Умані, та при Уманському НВК №17 ЗОШ І-ІІІ ступенів ДНЗ є "Музей космонавтики"

Але мало хто знає, що в місті є ще й свій планетарій який відкриває безкрайній шлях до зірок та невідомих планет.

Уманський планетарій — університетський планетарій, який функціонує при Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Планетарій як навчально-методичний центр виконує три головні функції — пізнавальну, наукову і просвітницьку. Впродовж року планетарій відвідують понад 1000 учнів Черкаської та сусідніх областей.

Ідея створення лабораторії сферичної астрономії, по суті сучасного кабінету шкільної астрономії, яка б дозволила досконаліше вивчати та популяризувати астрономію, надавала можливість наочно демонструвати складні астрономічні явища, належить Михайлу Мартинюку – академіку НАПН України, професору, завідуючому кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук.

Активну участь у створенні та реалізації даного проєкту брали: Ігор Ткаченко – доктор педагогічних наук, професор кафедри фізики та інтегративних технологій навчання природничих наук, Віталій Боровик – на той час директор з технічних питань Київського регіонального планетарію, а також викладачі, співробітники та студенти університету. Навчально-виховний центр «Планетарій» функціонує не лише як центр проведення різноманітних навчально-виховних заходів на факультеті фізики, математики та інформатики, але є і експериментальним майданчиком для здійснення наукових апробацій авторських розробок в галузі методики навчання астрономії, фізики, інформатики та інших природничо-наукових дисциплін.

За призначенням, Планетарій – науково-освітня установа, в якій проводяться сучасні аудіо-візуальні лекції з астрономії та інших природничих наук, демонструється зоряне небо, виконуються аматорські астрономічні спостереження. Даний НВЦ зорієнтований безпосередньо на поглиблене викладання дисциплін фізико-математичного напряму, популяризацію фундаментальних природничих наук, впровадження сучасних освітніх технологій, проведення наукових зібрань, семінарів, конференцій тощо.

Демонстрації в НВЦ «Планетарій» з навчальною метою мають низку переваг у порівнянні з демонстрацією студентам (учням) справжнього зоряного неба: моделювання спостережень не залежить від погодних умов і часу доби; є можливість демонструвати вигляд зоряного неба на різних географічних широтах, «прискорювати час» під час демонстрацій добового обертання небесної сфери, рухів планет, Сонця; моделювати різноманітні поточні астрономічні явища, відзначені, наприклад, в Астрономічному календарі; можна легко визначати координати небесних світил. Також, планетарій дозволяє наочно продемонструвати ряд понять сферичної астрономії, зокрема, математичний горизонт, небесний меридіан, небесний екватор, коло схилень тощо. Тож ми щиро запрошуємо до співпраці вчителів і методистів дисциплін природничого циклу, учнів закладів загальної середньої освіти, гуртків природничої спрямованості, станцій юних техніків, учасників МАН м. Умані, центрального регіону та всієї України, які небайдужі до проблем вивчення природничих дисциплін, цікавляться питаннями розвитку сучасної науки, бажають проводити наукові дослідження, розробляти та впроваджувати різні методики навчання природничих дисциплін засобами НВЦ «Планетарій» та мріють стати професіоналами своєї справи. Спільні зусилля (науково-педагогічних колективів, вчителів, студентів та учнів) сприятимуть європейському розвитку освіти України, а співпраця буде взаємно необхідною, цікавою і корисною для подальшого самовдосконалення.

Факультет фізики, математики та інформатики завжди з приємністю зустріне усіх відвідувачів навчально-виховного центру «Планетарій». Ми відкриємо для вас таємниці зоряного неба, зануримо у дивовижні зорепади (зоряні дощі), помандруємо по віддалених куточках нашої Галактики. У нас в репертуарі велика кількість програм для дітей та дорослих. Дошкільнята здійснюють політ на космічному кораблі, учні основної школи формують уявлення про сучасну наукову картину світу, старшокласники вивчають детально зоряне небо, будову та структуру нашої Галактики, розглядають можливі сценарії еволюції Всесвіту з врахуванням ефекту демонстрації розширення Всесвіту. Астрономічні екскурсії не залишать байдужими дорослих та дітей. Такі екскурсії є відмінним доповненням шкільного курсу астрономії, тому особливо корисні учням.

За роки існування у НВЦ «Планетарій» побувало понад 25 тисяч відвідувачів з усієї України. До нього може завітати кожен бажаючий. Для цього потрібно лише заздалегідь домовитися, зателефонувавши за нижче наведеним номером телефону.

Адреса: м. Умань, вул. Садова 2, корпус №2 (факультет фізики, математики та інформатики), аудиторія 218.

 
Джерело: Прес-центр УДПУ

 

Ви тут: Головна Новини та події День працівників ракетно-космічної галузі України