Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

було проведено круглий стіл на тему: «Академічна доброчесність студентів, як запорука успішного майбутнього»

8 жовтня 2020 року на факультеті фізики, математики та інформатики членами студентського наукового товариства (СНТ) було проведено круглий стіл на тему: «Академічна доброчесність студентів, як запорука успішного майбутнього».

 На початку заходу члени товариства познайомили учасників із понятійним апаратом, який почав формуватися ще давньогрецькими вченими та філософами Арістотелем і Сократом. Зазначили, що кожен розуміє поняття «доброчесність» по-своєму, проте, доброчесність – це бажання робити якісь вчинки на користь інших людей, задля суспільства. Доброчесною вважається людина, котра керується не своїми власними благами, вигодами, а підпорядковується гуманності, порядності, справедливості.

В ході дискусії учасники круглого столу з’ясували значення академічної доброчесності у сучасному освітньо-науковому просторі. Зауважили, що стрімкий розвиток технологій та вільний доступ до продуктів інтелектуальної власності полегшують процес використання та поширення інформації, але разом з цим набувають усе більших обертів процеси запозичення, привласнення і використання чужих ідей та думок. Саме тому поглиблення та розширення знань з проблеми академічної доброчесності та впровадження отриманих знань і принципів на практиці є дуже актуальним та важливим завданням сучасного освітньо-наукового простору. Дійшли висновку, що порушенню академічної доброчесності, сприяють: велика кількість письмових робіт, їхня однотипність, неактуальність змісту запитам сучасності, відсутність розуміння доцільності виконання, окрім формального накопичення балів. Відповідно, забезпечення академічної доброчесності має орієнтуватися на обмеження можливостей її порушення та усунення сприятливих для цього чинників. Завдання мають бути проблемними, актуальними з високою варіативністю та диференційованістю оцінювання, а їх виконання має спиратися на творче мислення. Лише на засадах відкритості, чесності, прозорості та толерантності може відбуватися продуктивна співпраця та взаємодія всіх учасників освітньо-наукового процесу.

Наприкінці заходу члени СНТ ще раз наголосили на необхідності дотримання принципів академічної доброчесності та зазначили, що кожен повинен починати насамперед із себе, бо найкраще вчить власний приклад. Підкреслили, що саме доброчесність є мірилом внутрішньої культури людини.

Ви тут: Головна Новини та події було проведено круглий стіл на тему: «Академічна доброчесність студентів, як запорука успішного майбутнього»