Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

Особливості проведення онлайн-занять на факультеті фізики, математики та інформатики

В умовах загальнонаціонального карантину Міністерство освіти і науки розробляє детальний план дистанційного навчання закладів освіти, детальніше ТУТ.

Не залишаються осторонь і викладачі факультету фізики, математики та інформатики Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, які продовжують пошуки та апробацію кращих засобів для організації онлайнового навчання.

В умовах дистанційного навчання актуальним засобом проведення онлайн-занять є системи конференцій, які дають змогу проводити онлайнові заняття, вебінари, консультації тощо. Такий вид занять дає змогу викладачу поєднати мультимедійні ресурси (текстову, графічну, аудіо та відео інформацію) на єдиній платформі і в режимі реального часу обговорити та пояснити навчальний матеріал.  

Організувати онлайнові заняття можна за допомогою різних засобів, в тому числі і доступних для викладача. Одним з таких засобів є сервіс Zoom мережі Інтернет, який призначено для організації онлайн-конференцій та відеозв’язку. Сервіс однаково добре працює як на ПК, так і на смартфоні чи планшеті. Потрібно завантажити програму на комп’ютер чи додаток на смартфон.

Досвід проведення онлайн-заняття професором кафедри інформатики і інформаційно-комунікаційних технологій Галиною Ткачук засобами Zoom для студентів 1 курсу спеціальності 014.09 Середня освіта (Інформатика) свідчить про те, що така форма навчальної діяльності позитивно впливає на освітній процес. Студенти зацікавлені в тому, щоб не просто самостійно вивчати матеріали в середовищі дистанційного навчання чи використовувати зовнішні сервіси, але й взаємодіяти з викладачем, обговорювати окремі питання, в реальному часі мати змогу отримати відповіді одразу в процесі опрацювання лекції чи практичної роботи.

Водночас, організація онлайн-заняття потребує більше часу на підготовку викладача, аніж проведення традиційного заняття, адже йому потрібно забезпечити не тільки методичну частину, але й технічну. Викладач має передбачити працездатність системи як на своєму комп’ютері, так і на комп’ютерах учасників заняття – студентів, які приєднуються до онлайн-заняття. В свою чергу, студенти повинні знати як правильно приєднатись до сервісу, встановити відповідне програмне забезпечення, налаштувати мікрофон, працювати в середовищі та знати інші технічні аспекти роботи.

Незважаючи на ті умови, в яких опинилась система освіти і людство загалом, викладачі факультету фізики, математики та інформатики сповнені оптимізму і продовжують досліджувати питання ефективної організації навчальної діяльності студентів, контролю їх знань, мотивації до навчання в умовах дистанційного навчання.

 

Ви тут: Головна Новини та події Особливості проведення онлайн-занять на факультеті фізики, математики та інформатики