Факультет фізики, математики та інформатики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

ФАКУЛЬТЕТ ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ ТА ІНФОРМАТИКИ

відбулася V студентсько-учнівська науково-практична конференція «Математика в житті людини»

7 листопада на базі факультету фізики, математики та інформатики, традиційно, в рамках проведення тижня математики, відбулася V студентсько-учнівська науково-практична конференція «Математика в житті людини».

Математика – цариця всіх наук. Її улюблениця – істина, її вбрання – простота і ясність. Палац цієї володарки оточено тернистими заростями, щоб досягти його, кожному доводиться пробиратися крізь хащі. Випадковий мандрівник не виявить у палаці нічого привабливого. Краса його відкривається лише розуму.

Ян Снядецький

Вже п’ятий рік поспіль на базі факультету фізики, математики та інформатики, в рамках тижня математики, викладачами кафедри вищої математики та методики навчання математики організовано та проведено студентсько-учнівську науково-практичну конференцію «Математика в житті людини». У роботі конференції взяли участь учні загальноосвітніх шкіл міста Умані та Уманського району, студенти нашого факультету.

В ході конференції було заслухано та обговорено доповіді за двома напрямками: 1) незвичне у світі математики; 2) місце математики у STREAM-освіті.

Наймолодшою учасницею конференції стала учениця 7-Г класу Уманської ЗОШ I-III ст. №3 Ярова О., яка виступила з доповіддю «Незвична магія числа у математиці» (н.к. Швець С.О.). Ще двоє учнів цієї ж школи, учні 9 класу Майборода В. та Коваленко С. презентували свою доповідь на тему: «Геометрія вільної руки» (н.к. Ружин Л.В.).

Науковою та змістовною була доповідь призерки обласного конкурсу-захисту робіт МАН, учениці 11 класу Дубівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад ‑ ЗОШ І-ІІІ ст.» на тему: «Інверсія» (н.к. Косаринська Н.О.). Учениця розглянула випадки застосування інверсії в житті людини, зокрема, застосування інверсії в техніці, хімії, астрономії, в зображеннях.

Папакіна Я. взяла участь у конференції як магістрант другого року навчання, виступила з доповіддю: «Математика в живописі» (н.к. Благодир Л.А.), і, як вчитель математики, науковий керівник учня 10 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №11, м. Умані, який продовжив тематику свого керівника і презентував доповідь «Простота і краса фракталу». Ще дві учениці цієї ж школи, Крижанівська Т. та Копил А., виступили з доповіддю «Незвичайний світ многогранників» (н.к. Яковлєва Л. В.).

Учень ЗОШ І-ІІІ ст. №14 Дульський М. розглянув значення теорії ймовірності в житті людини, а учень Дяченко А.  – значення математики у програмуванні (н.к. Волошина О.К.).

Студентка ІІ курсу Кондратюк Н. розкрила роль математики в архітектурному мистецтві (н.к. Благодир Ф.К.), а студентка Дзяловська С. вирішувала проблему числа 10958 (н.к. ДубовикВ.В.). Студенти І та ІІ курсу магістратури які працюють в школах, зокрема Воронецький М., Білоус Ю., Кривошея О. (н.к. Благодир Л.А.) визначали роль та місце математики у STREAM-освіті.

Всі доповіді учнів та студентів були актуальними, змістовними, викликали інтерес.

Загалом у роботі V студентсько-учнівської науково-практичної конференції

«Математика в житті людини» взяли участь 32 особи, серед яких 20 студентів та 12 учнів.

По завершенню конференції всі учасники отримали сертифікати, як мотивацію до нових досліджень.

 

 

 

 

Ви тут: Головна Новини та події відбулася V студентсько-учнівська науково-практична конференція «Математика в житті людини»