Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

Підсумки карантину: IT-фахівці розповіли про основні правила кібербезпеки, до яких привчила пандемія

Карантин ще раз довів інтернет-користувачам важливість використання надійних інструментів для захисту пристроїв.

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET підвели підсумки карантину та розповіли про основні правила кібербезпеки, до яких людей привчила пандемія коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це повідомила прес-служба ESET«Під час карантину ми навчилися проводити онлайн-зустрічі та конференції, здавати іспити через інтернет і навіть розважатися з друзями в онлайн-режимі. Однак, разом з цим багато користувачів зіткнулися з певними проблемами захисту своїх пристроїв. У зв'язку з цим спеціалісти ESET вирішили нагадати основні правила безпеки під час перебування в інтернет-мережі», - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, життя під час карантину ще раз довело важливість наявності правильних інструментів для захисту пристроїв. Це стосується не лише дорослих під час віддаленої роботи, але і дітей, які після введення карантину почали проводити набагато більше часу в інтернеті, ніж зазвичай. Крім цього, кількість контенту для дітей в інтернеті значно зросла, що ускладнює відстеження нових загроз. У таких випадках контролювати використання пристроїв дітей допоможе програма для батьківського контролю. Вона дозволяє не тільки обмежувати час використання пристроїв юними користувачами, але і захищає їх від різних шкідливих програм і веб-сайтів.

Крім того, за даними компанії ESET, карантин показав інтернет-користувачам важливість використання менеджерів паролів, оскільки для багатьох користувачів перехід на віддалений режим роботи означав зміну пристроїв і втрату доступу до збережених облікових записів. Використання менеджера паролів може вирішити цю проблему, оскільки він дозволяє користувачам зберігати складні, унікальні паролі, доступні з будь-якого пристрою.

Фахівці з кібербезпеки додають, що наступним важливим правилом є перевірка надійності веб-ресурсів.

«Під час карантину був відкритий доступ до багатьох цікавих і корисних онлайн-ресурсів для вивчення мов або онлайн-екскурсій у музеях. Це у свою чергу відкрило безліч нових можливостей для дітей і дорослих. Крім очевидних переваг таких ресурсів з'явилися і нові спроби здійснення фішингових атак. Тому для зменшення ризику стати жертвою зловмисників здійснюйте пошук через перевірені сайти і не переходьте за підозрілими посиланнями, відправленими через пошту або соціальні мережі», - наголошується в повідомленні.

Також в компанії ESET відзначають, що необхідно пам'ятати про використання двофакторної аутентифікації, яка є одним з найбільш ефективних способів поліпшити безпеку електронної пошти та інших облікових записів. Вона перевіряє власника облікового запису за допомогою одноразового пароля, який відправляється на його телефон. Таким чином у разі викрадення паролів кіберзлочинці не зможуть отримати доступ до вашого облікового запису.

Крім того, прес-служба додає, що для більшості співробітників перехід на віддалений режим роботи був несподіваним рішенням. Саме тому багатьом довелося використовувати особисті пристрої для роботи, які очевидно менш захищені, ніж корпоративні. У такому випадку працівники повинні забезпечити захист домашнього ноутбука за допомогою рішення безпеки, яке надійно шифрує файли, дозволяє управляти паролями і захищає дані на пристрої у разі його втрати.

«Варто зазначити, що сьогодні популярною тенденцією є використання персональних мобільних пристроїв у робочих цілях, тому їхній захист є не менш важливим. Для захисту вашого смартфона або планшета від різних видів шкідливого програмного забезпечення встановіть програму з безпеки ESET Mobile Security для Android, яка блокує шкідливі програми і попереджає про небезпечні веб-сайти. Крім цього, спеціалісти ESET рекомендують дотримуватись основних правил кібергігієни для захисту ваших особистих даних», - підсумували в компанії.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і на сьогодні представлена більш ніж в 180 країнах світу. Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram


Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/science/inzheneri-osnastili-invalidnu-kolyasku-robo-rukami-z-viddalenim-keruvannyam-novini-11063846.html

Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини сучасної науки Підсумки карантину: IT-фахівці розповіли про основні правила кібербезпеки, до яких привчила пандемія