Факультет фізики, математики та інформатики

Faculty of Physics, Mathematics and Informatics

ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ З НАВЧАЛЬНОГО ПРЕДМЕТА «ФІЗИКА»

У березні-квітні 2019 року на базі факультету фізики, математики та інформатики проходила Всеукраїнська олімпіада Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти з навчального предмета «Фізика». Олімпіаду було організовано з метою виявлення обдарованих вступників, надання їм допомоги у виборі професії, формування інтересу до фізичних спеціальностей та реалізації здібностей талановитих учнів.

Олімпіада проходила у два тури: перший – дистанційний та другий – очний.

Всього було подано вісім заявок. За результатами дистанційного туру сім учасників подолали прохідний бар’єр у 75% балів.

13 квітня 2019 року відбувся другий (очний) тур Олімпіади. За дорученням ректора, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександра Безлюдного з вітальним словом перед учасниками виступила декан факультету фізики, математики та інформатики, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Махомета. Декан наголосила, що дана Олімпіада проходить вперше та є актуальною для абітурієнтів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, адже учасники мають можливість отримати додаткові бали до результатів ЗНО з фізики при вступі на наступні спеціальності: 014.04 Середня освіта (Математика), 014.08 Середня освіта (Фізика), 014.09 Середня освіта (Інформатика), 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології), 014.15 Середня освіта (Природничі науки), 015.21 Професійна освіта (Харчові технології). Про умови проведення Олімпіади, порядок нарахування додаткових балів до сертифікату ЗНО повідомив член Предметно-методичної комісії, кандидат педагогічних наук, доцент Сергій Терещук та побажав усім успіху при написанні роботи.

Письмова олімпіадна робота очного туру містила 5 задач, серед яких: 2 задачі (перші дві) являлись якісними і були покликані з'ясувати рівень фізичного стилю мислення учасників; 2 задачі (третя і четверта) передбачали отримання числової відповіді і 1 задача (п'ята) була  експериментальною.

Кількість балів, що виставлялися за виконання задач очного туру, залежали від повноти розв’язання і правильності відповіді. Виконане завдання оцінювалося максимальним балом, якщо розв’язок був логічно завершений, усі етапи розв’язку супроводжувалися поясненнями, схемами, малюнками (за потреби), отримане правильне числове значення відповіді (або кінцева формула була вірною). Розв’язки якісних задач мали містити розгорнуту та обґрунтовану відповідь. Якщо розв’язок містив помилки та неточності, але була вірно вказана основна ідея розв’язку, то задача оцінювалася кількістю балів, що складали не більше ніж 50% від максимального балу, визначеного для даної задачі.

Олімпіадні роботи учнів оцінювала Предметно-методична комісія у складі: голови комісії Михайла Мартинюка, доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, заступника голови Юлії Решітник, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, Сергія Терещука, кандидата педагогічних наук, професора кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, Марини Декарчук, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання, Олександра Підгорного, викладача-стажиста кафедри фізики і астрономії та методики їх викладання.

За результатами другого (очного) туру, переможцями стали (учасники, які набрали не менше 90% балів):

Олександр Крочак – 97 балів (перше місце),

Володимир Арєп’єв та Яніна Половець - 96 балів (друге місце),

Євгеній Хитрук  та Максим Семенюк - 94 бали (третє місце).

 

Вітаємо переможців Олімпіади! Бажаємо подальших успіхів у навчанні, вдалої здачі зовнішнього незалежного оцінювання та успішного вступу до закладів вищої освіти!

 

 

 

Швидкі посилання

ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ

 

You are here: Головна Новини та події ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ВСТУПНИКІВ НА ОСНОВІ ПОВНОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ З НАВЧАЛЬНОГО ПРЕДМЕТА «ФІЗИКА»